Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) har genomfört sin årliga undersökning bland Sveriges 18-åringar, för att ta reda på vad de kan om försvar, information och liknande. Resultatet visar att sådant som postas på Facebook, Instagram och andra sociala medier inte har någon trovärdighet.
Inte ens en av fem 18-åringar litar på information i sociala medier. Det är onekligen ett sundhetstecken i en tid fylld av desinformation. Det är väldigt lätt att publicera falska nyheter och uppgifter på webben, för att sedan få spridning av det via sociala medier, där vi agerar alldeles för impulsivt för att tänka på källkritik.
Sociala medier är i många fall rena skvallermaffian. Nyheter – både sanna och påhittade sådana – sprids för fullt, och växer gärna på vägen. Ofta delar folk länkar och information direkt, utan att kontrollera källan. (Läs till exempel Johan Norbergs krönika om ämnet.)
I undersökningen svarar 6 av 10 svenska 18-åringar att de själva kan genomskåda falsk information, men bara var tredje tror att Sveriges befolkning skulle stå emot propaganda. Män tror oftare än kvinnor att de själva kan genomskåda falsk information. [Källa: MSB]
De källor som 18-åringarna har störst förtroende för är myndigheter, radio, föräldrar och TV. Just gruppen ”föräldrar” kan vi nog diskutera i evighet, men det tänker jag inte ge mig in i…
Läs vidare om källkritik
- 8 saker du måste veta om bedragare på Facebook!
- 6 saker du behöver veta för att undvika bedragare på Facebook!
- 6 vanliga sätt att få din dator infekterad av trojaner!
- Skydda dig mot Facebook-bedrägerier med gratisprogram
- Allt mer spam och skadlig kod på sociala nätverk
- Söndagshumor: Konstiga rykten på Internet